2011-08-04 14:34:56• hírek • Póti Orsolya

Elektronikus ügyintézés

Angela Marinescu
Angela Marinescu

Egy újabb elektronikus szolgáltatással lettünk gazdagabbak. Az új rendszer minden munkaadót érint, akik július 25-től kötelesek elektronikus formában leadni a 112-es nyilatkozatot, amelyben nyilvántartják a kötelező társadalombiztosítási járulékot és a jövedelemadót.

Az elektronikus ügyintézésről bővebben Angela Marinescu, a Szatmár Megyei Adó és Pénzügyi Hivatal aligazgatónője beszélt az augusztus 4-i gyűlés keretében.

Marienscu szerint, az e-Románia országos stratégia olyan technológiák meghonosítását feltételezi, amelyek jobbítják a közszoláglati tevékenységek minőségét, így az elektronikus adattovábbítást, illetve az elektronikus aláírás meghonosítását.

Az új jogszabály kiterjed mindazon jogi és magánszemélyekre, akik munkáltatói minőséggel rendelkeznek vagy azzal hasonló minőséggel. Ez utóbbi kategóriába tartoznak például azok a szakhatóságok, amelyek bizonyos juttatásokat, segélyeket folyósítanak. Az elektronikus nyilatkozat továbbítására az e-Románia portál révén kerül sor, s ez kizárólag a kormányhatározat 1-es szakaszában feltüntetett nyilatkozatra vonatkozik.

A jogszabály július 25-ig türelmi időt szabott meg, azaz az idei év első féléve alatt papíron is benyújthatták a szóban forgó nyilatkozatokat az illetékes adóhatóságokhoz. Ez idő alatt a munkáltatóknak be kellett szerezniük az elektronikus aláírási jogot. Mint kiderült a nyilatkozat, illetve a mellékletek kitöltése modern számítástechnikai infrastruktúrát is feltételez.

Részletes információkat és utasításokat a szolgáltatás használatával kapcsolatban a www.anaf.ro oldalon, az „Elektronikus nyilatkozatok" (Declaratii electronice) szakaszban találnak, illetve a helyi Adó- és Pénzügyi Hatóság adófizető irodájában, vagy a 0314-039-160-ás telefonszámon.

Marinescu megemlítette, hogy ezentúl az egyéni vállalkozók is vehetnek fel teljes munkaidős alkalmazottakat.



Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: